Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YİYECEK-İÇECEK HİZMETİ VEREN KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL SİSTEMLERİNİN ETKİNLİĞİ AÇISINDAN İÇ KONTROL

Yıl 2015, Cilt: 8 Sayı: 1, 53 - 65, 01.03.2015

Öz

İşletmelerde yönetimin finansal raporlamadaki sorumluluğunu etkin bir
şekilde yerine getirebilmesine yardımcı olan ve raporlama ile işletme süreçleri
arasında güvenilir ortamın yaratılmasına uygun olarak tasarlanmış
bir iç kontrol sistemine ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Güvenilir kontrol
ortamının yaratılması konaklama işletmelerinde verimliliğin arttırılması
için maliyetlerin etkin bir araç olarak kullanılması ile ilişkilendirilmekte ve
bu da ancak maliyetlerin saptanabilir ve denetlenebilir olması ile açıklanmaktadır.
Bu doğrultuda çalışmada yiyecek – içecek hizmeti veren konaklama
işletmelerinde maliyet kontrol sistemleri üzerinde durulmakta ve bu
kontrol sistemlerinin güvenilir bilginin üretilmesi noktasında işletmelerdeki
iç kontrol sisteminin etkinliği ile birlikte değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Böylelikle de hem iç kontrol sistemi bileşenleri hem de bu işletmelerdeki
maliyet kontrol sistemi aşamaları birlikte açıklanmaktadır.

Kaynakça

  • Erdinç, S.B. 2013. Konaklama İşletmelerinde Yiyecek – İçecek Maliyet Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 1, sf.313-330.
  • IFAC. 2011. Global Survey on Risk Management and Internal Control: Results, Analysis and Proposed Next Steps, Published by the Professional Accountants in Business Committee, February, USA.
  • Kepekçi, C. 2004. Bağımsız Denetim, Avcıol Basım Yayın, Ankara .
  • Kurt, Ganite ve Tuğba Uçma Uysal. 2015. KOBİ’ler İçin Risk Temelli İç Kontrol Modeli, İçinde: Bütünleşik Yaklaşımla KOBİ’lerde Risk Temelli İç kontrol, Editörler: Ganite Kurt ve Tuğba Uçma Uysal, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Kurt, Ganite ve Tuğba Uçma Uysal. 2013. COSO İÇ KONTROL-BÜTÜNLEŞİK ÇERÇEVE GÜNCELLEME PROJESİNİN YENİLİKLERİ, World of Accounting Science, Vol. 15 Issue 2, p99-109.

INTERNAL CONTROL FOR EFFECTIVENESS OF COST CONTROL SYSTEM IN HOSPITALITY ENTERPRISES SERVING FOOD AND BEVERAGE

Yıl 2015, Cilt: 8 Sayı: 1, 53 - 65, 01.03.2015

Öz

It is known that enterprises require an internal control system designed
convenient for creating credible environment between business processes with reporting and contributing to fulfill responsibility on financial reporting.
Building a reliable control environment in hospitality enterprises
is largely associated with costs as an efficient tool for productivity growth
and explained with auditable and detectable costs. Accordingly in this
study cost control systems in hospitality enterprises serving food and beverage
are elaborated and evaluated with effectiveness of internal control
systems in the manner of dependable information production. In this
way not only components of internal control system but also cost control
system stages in those enterprises are explanied together.

Kaynakça

  • Erdinç, S.B. 2013. Konaklama İşletmelerinde Yiyecek – İçecek Maliyet Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 1, sf.313-330.
  • IFAC. 2011. Global Survey on Risk Management and Internal Control: Results, Analysis and Proposed Next Steps, Published by the Professional Accountants in Business Committee, February, USA.
  • Kepekçi, C. 2004. Bağımsız Denetim, Avcıol Basım Yayın, Ankara .
  • Kurt, Ganite ve Tuğba Uçma Uysal. 2015. KOBİ’ler İçin Risk Temelli İç Kontrol Modeli, İçinde: Bütünleşik Yaklaşımla KOBİ’lerde Risk Temelli İç kontrol, Editörler: Ganite Kurt ve Tuğba Uçma Uysal, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Kurt, Ganite ve Tuğba Uçma Uysal. 2013. COSO İÇ KONTROL-BÜTÜNLEŞİK ÇERÇEVE GÜNCELLEME PROJESİNİN YENİLİKLERİ, World of Accounting Science, Vol. 15 Issue 2, p99-109.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Sayı
Yazarlar

Tuğba Uysal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2014
Kabul Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uysal, T. (2015). YİYECEK-İÇECEK HİZMETİ VEREN KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL SİSTEMLERİNİN ETKİNLİĞİ AÇISINDAN İÇ KONTROL. Journal of Accounting and Taxation Studies, 8(1), 53-65.

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Bu lisans, üçüncü kişilerin ticari olmayan amaçla eserinizden yararlanmasına, farklı bir sürüm oluşturmasına, geliştirmesine ya da eserinizin üzerine inşa ederek kendi eserlerini oluşturmasına izin verir. Ancak üçüncü kişilerin bu eserleri gayri-ticari olmak zorundadır ve üçüncü kişiler Dergimizde yayımlanan makalelerin yazarlarına atıfta bulunmak zorundadır.  

                                                                                                                                                           
Makale göndermek için https://dergipark.org.tr/tr/journal/591/submission/step/manuscript/new